Over Else

Mens en Paard Freestyle trainingen is een initiatief van Else Langbroek. Else is al van kleins af aan met paarden verbonden geweest. Na een jeugd vol paardrijlessen, verzorgpony’s en paardrijdkampen begon zij haar professionele paardencarrière toen zij in 2003 ging studeren in Utrecht. In 2004 behaalde ze haar ORUN instructeursdiploma. Naast haar studie “Environmental Biology” had ze genoeg tijd over om les te geven op Manege Groenesteyn. Tijdens een studiegerelateerde onderzoeksstage in Oeganda in 2010 besloot Else om een eigen bedrijf op te zetten met als thema “Mens en Paard”. Om dit plan kracht bij te zetten volgde zij de opleiding tot Freestyle instructeur waarvoor zij in juni 2011 het diploma behaalde.

Met haar academische achtergrond (Msc in Environmental Biology in 2011), haar ruime ervaring met paarden, het geven van paardrijdlessen en gespecialiseerde paardentrainingen én met haar enorme liefde voor het paard zet Else zich in om iedereen (zowel paard als mens) te laten leren van en met elkaar. Wilt u van deze bijzondere leermogelijkheid gebruik maken, kijk dan eens op de pagina’s freestyle lessen en bedrijfstrainingen, of neem gelijk contact op met Else.

Lees hieronder over de inspiratie van Else:

Al sinds mijn 7e jaar, toen ik mijn eerste lessen kreeg op de manege, zijn paarden niet weg te denken uit mijn leven. Toen ik even later begon met het verzorgen van een groepje pony’s was ik altijd buiten te vinden. Na school direct naar de paarden, in de winter voor school langs om te voeren en het ijs van de drinkbakken te bikken. Rijden in weer en wind, meestal zonder zadel en gewoon aan een halster. Later ook wel met hoofdstel en zadel, naar het strand of dressuuroefeningen rijden op een grasveld.

Vanaf mijn 16e begeleidde ik met enorm veel plezier ponykampen, en vanaf mijn 18e ben ik werkzaam als paardrijdinstructrice. Eerst op manege de Poelruiters in Leiden, en toen ik in Utrecht ging studeren bij Manege Groenesteyn, waar ik nog steeds met veel plezier werk. Behalve dat het ontzettend leuk en inspirerend is om mensen te leren paardrijden en steeds beter te zien worden, leer ik zelf ook nog steeds heel veel van het lesgeven.

Het idee om bedrijfstrainingen en bedrijfsuitjes te gaan geven ontstond toen ik in de zomer van 2010 in Oeganda was voor mijn studie. De lange avonden in de Oegandese jungle gaven me de tijd om na te denken over de toekomst en het verleden. Ik besefte me daar dat ik het meest gelukkig ben wanneer ik mensen een klein stapje verder kan helpen, en wanneer ik met paarden aan het werk ben. Een half jaar daarvoor had ik op verzoek van een van mijn paardrijd leerlingen een dag georganiseerd voor haar en haar collega’s, waarin ze aan het werk gingen met paarden. Het inspireerde me enorm dat er een vrouw was die doodsbang was voor paarden, maar dat ze aan het einde van de dag helemaal alleen met een paard in de bak stond, 100% geconcentreerd en op haar gemak. Dat was voor mij heel bijzonder. Ook de keuze om de Freestyle instructeursopleiding te doen maakte ik in Oeganda. Als ik iets met mensen en paarden wilde doen, moest ik er wel verstand van hebben. Hoewel de Freestyle opleiding zo inspirerend en leergierig makend was dat ik bijna geen zin meer had om te studeren, heb ik in juni 2011 gelukkig zowel mijn Freestyle instructeursdiploma als mijn Masterdiploma gehaald. De afronding van beide opleidingen geeft me nu de tijd om volop lessen en bedrijfstrainingen te geven en organiseren.