Bedrijfstrainingen

Teambuilding
Wil je met je team, afdeling of bedrijf een leuke en leerzame dag hebben?
Dan kun je een teambuilding training volgen, waarin gewerkt wordt met paarden. De trainingen worden altijd op maat gemaakt, aansluitend op de wensen. Thema’s zoals rolverdeling, natuurlijk leiderschap, samenwerking, non-verbale communicatie en persoonlijke ontwikkeling kunnen op een speelse manier aan de orde komen.

Voor bedrijfstrainingen werkt Mens en Paard Freestyle trainingen samen met Marsden Consultancy.

Inhoud
Gedurende de dag wordt er zowel individueel als met de hele groep gewerkt. Steeds met één of meerdere paarden. Een van de oefeningen die zeker aan bod zal komen is het vormen van een kudde. Het hele team zal moeten samenwerken om een groep loslopende paarden zover te krijgen dat ze een kudde vormen, en als geheel reageren op de aanwijzingen van het mensenteam. Om dit voor elkaar te krijgen zal ook het team met elkaar op één lijn moeten zitten. Er zal moeten worden overlegd over de te volgen strategie, en over de uitvoering daarvan. Wanneer iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en er vol voor gaat, vormen de paarden een kudde die bestuurbaar is, en dat is een onvergetelijke ervaring.

Opbouw
Een teambuilding sessie begint altijd met een stuk theorie, gevolgd door het individueel werken met een loslopend paard. Op deze manier raken alle deelnemers vertrouwd in de omgang met een paard. In het individuele deel komt ook de persoonlijkheid en teamrol van degene die met het paard aan het werk naar voren.

Na de individuele oefeningen volgen oefeningen met het hele team. Afhankelijk van het doel van de dag zal het team verschillende opdrachten krijgen die het met de paarden samen moet bereiken. Tussendoor wordt steeds ruimte ingebouwd om te reflecteren op wat er gebeurde, en om daarvan te leren.

Achtergrond
In een bedrijf werkt men vaak in teamverband en/of geeft men leiding aan een team. Vragen als: “Waarom reageren mensen op een bepaalde manier op mij?” “Ben ik duidelijk in mijn communicatie?” “Wat breng ik onbewust over op anderen?” zijn relevante vragen voor eenieder die goed wil functioneren binnen zijn/haar team en bedrijf.

Het werken met paarden biedt een handvat om deze vragen te beantwoorden. Door middel van interactie met een paard krijg je inzicht in de uitwerking van je manier van communiceren. Paarden zijn vluchtdieren, die binnen een fractie van een seconde moeten kunnen reageren om te overleven. Hierdoor kunnen ze instinctmatig inschatten met wie ze te maken hebben. Ben je een betrouwbare leider, durf je grenzen te stellen en leiding te nemen? En denk je daarbij aan de behoeften van het paard?

Een paard houdt de mens als het ware een spiegel voor, door uit puur instinct, zonder nadenken, te reageren op lichaamshouding. Door middel van je lichaamshouding, je positie en je beweging is het mogelijk controle over de richting en snelheid van het paard te krijgen, zonder hem aan te raken. Communiceren met paarden kan iedereen, zonder of met ervaring, jong en oud. Ook angstige mensen kunnen werken met paarden, vaak levert dat de meest bijzondere ervaringen op, omdat een paard je kan laten zien dat je helemaal niet bang hoeft te zijn als je begrijpt hoe hij in elkaar zit.

Ter inspiratie

Kijk ook eens naar de documentaire Man en Paard, over Amerikaanse gedetineerden die leren om wilde paarden te temmen.

Documentaire Man en Paard

In de uitgestrekte woestijn van de Amerikaanse staat Nevada komen twee rauwe, ongepolijste werelden bij elkaar. Tegen de achtergrond van ruige bergkammen en scherpe kleuren, staan wilde mannen en paarden kwetsbaar tegenover elkaar. Filmmaker Marjoleine Boonstra volgde de gedetineerden tijdens drie maanden van intensieve training, waarbij de mannen zichzelf in de ogen van de paarden weerspiegeld zien.