Paardentaal

Hoewel paarden geen woorden gebruiken, communiceren ze dag en nacht met elkaar. De signalen die ze elkaar geven via hun lichaamstaal zijn heel subtiel maar universeel. Als je goed kijkt naar hoe paarden met elkaar omgaan, kun je hun taal leren.

Op deze pagina vind je de links naar een aantal filmpjes die ik heb gemaakt van halfwilde Konikpaarden in natuurgebied De Blauwe Kamer, vlakbij Wageningen.

filmpjes:

De paarden die in dit gebied rondlopen zijn wilde Koniks. Hoewel ze gewend zijn aan de mensen die het natuurgebied bezoeken, zijn ze nooit beleerd of opgevoed door mensen. Ze leven in een natuurlijke kuddestructuur. Dat betekent dat de kudde is opgebouwd uit familiegroepen. Familiegroepen bestaan uit een hengst, een aantal merries (2 tot 5 meestal), en een aantal jonge dieren, zowel hengsten als merries. De kudde in de Blauwe Kamer bestaat uit 2 familiegroepen, de ene telt 13 dieren en de andere 15. De grootste familiegroep is bijzonder, omdat deze geleid wordt door 2 hengsten in plaats van 1 zoals meestal het geval is. De oudste hengst heeft een paar jaar geleden een jongere hengst toegelaten tot zijn familiegroep. Het interessante is dat de oude hengst nog steeds de oude merries dekt, en de jonge hengst de jongere merries (de dochters van de oudste hengst). Om de kudde heen bevinden zich drie andere, wat oudere hengsten. Deze proberen soms een van de merries te stelen of te dekken, maar worden bijna altijd op tijd verjaagd door de leidhengst van de familiegroep. In het gebied zwerft ook een groepje jonge hengsten rond. Deze zijn verstoten uit de kudde toen ze volwassen werden en een bedreiging gingen vormen voor de leidende hengst. Ze vormen een eigen kleine kudde, waarin ze met elkaar oefengevechten doen en steeds sterker worden, om misschien op een dag een paar merries te stelen, of een familiegroep over te nemen.

Let bij het kijken naar de filmpjes goed op de manier waarop de paarden met elkaar omgaan. Wanneer er hengsten aan het vechten zijn, zie je dat de merries van de familiegroep meestal onverstoorbaar verder eten. Kijk ook naar hoe de paarden op elkaar reageren, en hoe een hengst zijn kudde aan het lopen krijgt (hoofd laag, oren in de nek en zicht richten op de achterbenen van zijn merries). En kijk eens naar welk paard er voorop loopt wanneer de kudde zich verplaatst. Dat is de leidende merrie, meestal een wat oudere, dominante merrie die vertrouwd wordt door alle andere dieren uit de familiegroep.