Freestyle

Het Freestyle systeem is een trainingsmethode voor paard èn mens, ontwikkeld door Emiel Voest. Freestyle is gebaseerd op wederzijds begrip en vertrouwen. Niet alleen in het rijden, maar ook in de dagelijkse omgang met het paard.
Begrip krijg je door je te verdiepen in het natuurlijke gedrag van paarden, zoals vluchtinstinct en kuddegedrag, en zijn natuurlijke behoeftes zoals sociaal contact en voldoende beweging.
Vertrouwen bewerkstellig je door je paard altijd dingen te vragen die hij snapt en kan uitvoeren, zonder daarbij in gevaar te komen.
Dat klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook wanneer je begrijpt wat voor een dier een paard precies is, en wat de verschillen en overeenkomsten tussen jou en je paard zijn.

De Freestyle lessen zijn voor iedereen: jong en iets minder jong, ervaren of onervaren, en met of zonder eigen paard. Hieronder vind je een korte beschrijving van de opbouw van de lessen en de tarieven. Voor meer informatie of voor het afspreken van een les kun je contact opnemen met Else.

Tarieven per les

  • Privéles paard van Else:  40 euro
  • Privéles eigen paard: 35 euro
  • Les met 2 personen paard van Else: 30 euro pp
  • Les met 2 personen eigen paard: 25 euro pp
  • Les met 3-4 personen eigen paard: 20 euro pp

Een les duurt 45 tot 60 minuten. Mensen zonder eigen paard kunnen in overleg les krijgen in loswerken of grondwerk met het paard van Else. Mensen met eigen paard kunnen les krijgen op hun eigen stal of manege.

Reiskostenvergoeding 19 cent per km vanaf Zeist

Lesopbouw
Binnen het Freestyle systeem zijn er 4 werkvormen: loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen en rijden. In deze werkvormen train je de basisvaardigheden van jezelf en het paard, die je voor elke discipline nodig hebt: controle over de richting en het tempo van je paard, met gebruikmaking van lichaamstaal.

Wanneer je Freestyle wilt leren begin je altijd met loswerken. De dingen die jij en je paard tijdens het loswerken leren gebruik je vervolgens in het grondwerk. De dingen die je daar leert heb je weer nodig voor het werk aan de dubbele lange lijnen. Bij het rijden komen alle dingen die jij en je paard geleerd hebben uiteindelijk samen. Ook wanneer je een jong paard beleert, of een probleempaard traint, begin je met loswerken omdat dat de basis is waar je op voort kunt bouwen. Hieronder lees je meer over de afzonderlijke werkvormen.

Loswerken: LoswerkenIn de Freestyle lessen leer je allereerst de taal van het paard. Hoe reageren paarden van nature op hun omgeving en op jou? Met deze kennis gaan we loswerken. Het doel van loswerken is om controle te krijgen over de richting en het tempo van een loslopend paard. In het loswerken gebruiken we het systeem van wijken voor niet-fysieke druk. Je gebruikt dus alleen je lichaamstaal om het paard te controleren, en raakt het paard niet aan.

Grondwerk:DSC_7928Na het loswerken kun je verder met oefeningen aan de hand (aan een halster en leadrope), het zogenaamde grondwerk. In de grondwerk oefeningen leer je jouw paard om te wijken voor fysieke druk. Van nature bewegen paarden altijd tegen fysieke druk in (hun instinct vertelt ze dat ze worden aangevallen en opgegeten, en dan kun je maar het beste vechten voor je leven). Met behulp van wat jij en je paard in het loswerken hebben geleerd, kun je het wijken voor fysieke druk leren aan je paard. Dat kun je niet alleen gebruiken in de dagelijkse omgang met je paard, maar ook in het werken aan de dubbele lange lijnen, en bij het rijden.

Dubbele lange lijnen: DSC_8057 De volgende stap, na loswerken en grondwerk, is het werk aan de dubbele lange lijnen. Je werkt nog steeds vanaf de grond, met behulp van lichaamstaal, maar je gebruikt ook de beide lijnen en een hoofdstel om je paard te gymnastiseren en rijtypische oefeningen aan te leren.

Rijden: Na het werk aan de dubbele lange lijnen volgt het rijden. Alles wat je eerder hebt geleerd, in het loswerken, het grondwerk en het werken aan de dubbele lange lijnen, kun je inzetten om beter te rijden. Je bent in staat om goed mee te bewegen met je paard. Je hebt geleerd om hulpen te geven door middel van lichaamstaal. En je kunt problemen oplossen door je begrip van de paardentaal en de mogelijkheid om met de andere technieken oefeningen te bedenken die je kunt inzetten.

In overleg kunnen workshops, demonstraties of clinics gegeven worden. Neem hiervoor contact op met Else.